Na een keizersnede is de wond vaak nog pijnlijk. Waarschijnlijk denken de meeste kersverse moeders niet aan autorijden. Toch is het voor sommigen wel noodzaak. De baby ligt bijvoorbeeld nog in het ziekenhuis. Maar hoe zit het eigenlijk? Mág een moeder autorijden na een keizersnede? Waarom wel of waarom niet? En als zij het toch doet: wat zijn dan de gevolgen voor de autoverzekering?
Waarom niet autorijden na een keizersnede?
Een keizersnede is een zware buikoperatie. De klachten na de operatie verschillen per persoon. Na zo een zware operatie zijn veel vrouwen nog een lange tijd moe, zwak of minder alert. Dit gaat ten koste van de rijvaardigheid. En zijn dus redenen om niet achter het stuur te kruipen. Andere klachten die de rijvaardigheid beïnvloeden:
∙ Pijn aan de wond en buik
∙ Autogordel die op de wond drukt
∙ Rugpijn en/of hoofdpijn door ruggenprik
∙ Trekkend gevoel door hechtingen
∙ Buikpijn door opstartende darmen
Soms is het nodig om na de keizersnede nog medicatie te gebruiken. Medicijnen met een gele sticker op de verpakking beïnvloeden de rijvaardigheid. In dit geval is het zelfs verboden om auto te rijden. Bij het veroorzaken van schade, keert de verzekeraar niets uit.
Wetgeving
In Nederland bestaat geen wetgeving voor het autorijden na een keizersnede. Wel is er de Wegenverkeerswet (1994, artikel 5). Hierin staat dat ‘men geen gevaar op de weg mag veroorzaken’. Heeft de moeder dus nog pijn aan de wond en is zij daardoor niet alert? Dan is het onverantwoord om te rijden. Zij brengt andere weggebruikers in gevaar. Hierdoor is het indirect tóch verboden om deel te nemen aan het verkeer na een keizersnede. Een autoverzekeraar zal dan ook niets uitkeren bij schade.
Wachten
Artsen en sommige verzekeraars adviseren pas weer auto te rijden na 4 tot 6 weken. Enkele verzekeraars vanaf 2 weken na de operatie. Heel verschillend dus. Neem contact op met de verzekeringsmaatschappij en vraag na wat het beleid is. Over één punt zijn zij het allemaal eens: is de moeder pijnvrij én alert? Dan pas mag zij weer achter het stuur stappen. Zij moet dus zelf inschatten of het verantwoord is.
En nu?
Heb je onlangs een keizersnede gehad en twijfel je? Doorloop onderstaande checklist:
□ Ik heb contact gehad met mijn verzekeringsmaatschappij en ken hun beleid
□ Ik gebruik geen medicijnen die mijn rijvaardigheid beïnvloeden
□ Ik heb geen pijn meer en ben alert
□ Ik ben geen gevaar op de weg voor andere weggebruikers
□ Ik beweeg gemakkelijk en voorzie geen problemen bij in- en uitstappen
□ Ik weet dat als ik plots rem de autogordel pijnlijk kan zijn bij de wond
□ Ik hoef op de plaats van bestemming niet meer te lopen, dan ik aankan
□ Ik hoef geen maxicosi, boodschappen of andere zware objecten te tillen
Kan je niet bij alle punten een vinkje zetten? Wacht met autorijden. Twijfel je ergens over? Neem dan contact op met de huisarts voor advies.
Tip #1: 4 weken na de operatie is de eerste afspraak op het consultatiebureau. Is het bureau niet op loopafstand? Vraag iemand mee te gaan. Hij of zij tilt de maxicosi en je hebt een chauffeur! Meer van dit soort tips? Bereid je voor met alle verzamelde lifehacks in de online leeromgeving!
Tip #2: Vind je de gordel op de wond oncomfortabel? Koop een zwangerschapsgordel! Deze loopt niet over je buik en voorkomt dus druk op de wond.
Bronnen
https://www.lastenvrij.nl/
https://www.allianzdirect.nl/
https://meandermc.nl/
https://amphia.nl/