Het verloop van de operatie

Leestijd: 3 minuten

Elke keizersnede is anders. Het verloop van de operatie is afhankelijk van de reden, hoeveel spoed er is en in welk ziekenhuis je bent. Toch zijn de grote lijnen overal in Nederland hetzelfde. De totale operatie duurt gemiddeld maar 45 minuten.

Voordat je in de operatiekamer bent heb je al veel medisch personeel gezien. Tijdens de keizersnede zijn er 12 tot 14 mensen aanwezig in de operatiekamer. Denk aan de gynaecoloog, assistentes, maar ook een kinderarts en anesthesist. Allemaal hebben ze een specialistische taak. Zij werken samen als een geoliede machine en houden de gezondheid van de moeder en de baby goed in de gaten. Wist je dat de baby vaak al binnen het eerste kwartier geboren wordt?


Voorbereiding

Bij binnenkomst krijgt de moeder plakkertjes op haar borst en een klemmetje op haar vinger. Met deze plakkertjes monitort het team de hartslag van de moeder. Het klemmetje meet of er voldoende zuurstof aanwezig is in het bloed. Ook meet de arts bij binnenkomst de bloeddruk en krijgt de moeder een infuus in haar arm.

Verdoving

Bij een keizersnede zijn twee soorten verdoving mogelijk: algehele narcose of een ruggenprik. De reden van de keizersnede of de mate van spoed, bepaalt welke verdoving er gekozen wordt. Bij een ruggenprik is de partner bij de operatie aanwezig.

Door middel van testen controleert het medische team of de verdoving goed werkt. Daarna brengt een verpleegkundige de blaaskatheter in. De blaas moet namelijk helemaal leeg zijn tijdens de operatie. De urine wordt in een zak opgevangen.

De operatie

De gynaecoloog maakt een horizontale snede van ongeveer 15 centimeter boven het schaambeen. Ter hoogte van de haargrens. Daarna volgt een snede in de vetlaag en in de laag met verstevigend bindweefsel. Deze lagen bevinden zich nog bovenop de buikspieren. De gynaecoloog schuift de lange buikenspieren opzij en opent daarna de buikholte. De blaas ligt voor een deel over de baarmoeder. De gynaecoloog maakt de blaas los van de baarmoeder en schuift de blaas naar beneden. Daarna volgt een snede in de baarmoeder gecombineerd met ‘scheuren’. Dit geeft minder kans op bloedingen.

Geboorte

De baarmoeder is nog gevuld met vruchtwater. Dit wordt weggezogen. Vervolgens haalt de gynaecoloog de baby naar buiten en knipt de navelstreng door. Omdat alles steriel moet blijven, mag de partner dit niet zelf doen. De kinderarts controleert de baby, terwijl de gynaecoloog ervoor zorgt dat de placenta geboren wordt. Daarna hecht de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand. De hechtingen zijn vaak van oplosbaar materiaal en hoeven dus meestal niet verwijderd te worden. Sommige gynaecologen maken daarnaast ook gebruik van ‘nietjes’. De huisarts of verloskundige verwijdert deze na ongeveer 7 dagen.

Kennismaken

Bij een ruggenprik heeft de moeder de geboorte bewust meegemaakt. Na de controle ligt de baby de rest van de operatietijd bij de moeder. Dit kan alleen als het de gezondheid van beiden toelaat. Bij een algehele narcose slaapt de moeder en is de baby, als het kan, bij de partner. Huid-op-huid-contact draagt bij aan een stabiele hartslag, ademhaling en temperatuur bij de baby. Ook stimuleert het de hechting tussen ouder en kind. Maar het allerbelangrijkste: het is een fijne eerste kennismaking! Als de conditie van de baby het niet toelaat legt de verpleging hem of haar in de meegebrachte couveuse.

Na de operatie

Op de uitslaapkamer controleert het medische personeel de hartslag, bloeddruk, de wond en het bloedverlies van de moeder. Sommige ziekenhuizen noemen deze kamer ‘recovery’ of verkoeverkamer. Is de gezondheid van moeder en baby goed? Dan blijft het gezin bij elkaar. De baby en partner gaan dus mee naar deze ruimte. Als de moeder wakker is en de baby er aan toe is, kan er gestart worden met borstvoeding. Als alle controles stabiel zijn, dan brengt de verpleegkundige je naar jouw kamer. Gemiddeld duurt het 2 tot 3 uur voordat je hier weer bent.

Lees ook hoe een gentle sectio verloopt of hoe jij je voor kan bereiden!

Bronnen
https://www.rijnstate.nl/
http://geboortecentrum.umcutrecht.nl/
https://www.zuyderland.nl/
https://www.isala.nl/
https://www.lumc.nl/

Baby wordt geboren door middel van een keizersnede.

Bereid je voor

Voorbereiden op een keizersnede

Ga je bevallen? Bereid je dan ook voor op een keizersnede. Een goede voorbereiding draagt bij aan een positieve ervaring. Professionals binnen de geboortezorg helpen je op weg. Ze bereiden je beknopt voor op een ongeplande keizersnede, advies voor je bevalplan en nog veel meer!

Herstellen van een keizersnede

Ben jij pas bevallen door middel van een  keizersnede? Wil je weer jezelf worden, bewegen en de geboorte verwerken? Professionals uit de geboortezorg helpen je met praktische hersteloefeningen en het verwerken van de bijzondere dag.

Voorbereiden op een geplande keizersnede

Wil je weten wat handig is om te bespreken met de gynaecoloog? Hoe je moet voeden met een buikwond? Of wat niet mag ontbreken in je ziekenhuiskoffer? Professionals uit de geboortezorg nemen je mee. Van A tot Z weet je straks wat er gaat gebeuren. Plus 70 tips van ervaren ouders die jou zijn voorgegaan!