Ongeplande keizersnede: verdoving en complicaties

Leestijd: 3 minuten

De meest voorkomende redenen van een ongeplande keizersnede zijn het niet vorderen van de bevalling of een baby in nood. Benieuwd welke factoren hier invloed op hebben en of ongepland altijd spoed is? Lees dan het eerste artikel over een ongeplande keizersnede.


Verdoving

Er bestaan twee verschillende groepen verdoving; algeheel en regionaal. Bij een ongeplande keizersnede krijgt de moeder meestal regionale verdoving. Een ruggenprik. De moeder blijft dan bij kennis. Het onderste deel van het lichaam is gevoelloos. Dit is meestal veiliger voor de moeder en de baby. Op deze manier kan de moeder de geboorte zelf meemaken.

Regionale verdoving

Er zijn twee vormen van regionale verdoving:


∙ Epidurale verdoving: de anesthesist plaatst een dun plastic slangetje naast de zenuwen in de rug. Een soort infuusslangetje. Door dit slangetje geeft de anesthesist de verdoving. Dit wordt vaak gebruikt voor pijnstilling in een lichte vorm, tijdens de bevalling. De zogeheten ruggenprik. De anesthesist vult deze aan met een sterkere concentratie voor een keizersnede.


Spinale verdoving: de anesthesist spuit de verdoving via een dunne naald in de rug. Tussen twee werveluitsteeksels. Een spinale verdoving werkt snel en er is maar een kleine dosis nodig. Dit is de meest voorkomende vorm van verdoving bij een keizersnede.

Voorbereidingen

Er is niet altijd voldoende tijd voor voorbereidingen. Zoals bij een spoedkeizersnede uit categorie 1. Het is mogelijk dat deze voorbereidingen anders verlopen of zelfs niet plaatsvinden. Het is op dat moment belangrijker dat de operatie snel plaatsvindt. Denk aan een moeder die niet nuchter is. Zij krijgt bijvoorbeeld bij een keizersnede uit categorie 3 iets te drinken om het maagzuur minder zuur te maken. Bij een spoedkeizersnede uit categorie 1 is hier soms geen tijd voor. De anesthesist slaat deze stap dan over. De moeder heeft dan meer kans op misselijkheid tijdens de operatie.

Spoed

Heeft de moeder al een goed werkende ruggenprik gehad tijdens de bevalling? Dan probeert de anesthesist deze verdoving aan te vullen. Hij beslist op dat moment of hier voldoende tijd voor is. Heeft de moeder nog geen epidurale verdoving gehad of werkt deze onvoldoende? Dan beslist de anesthesist over een spinale verdoving. Soms is er geen tijd voor regionale verdoving of het laten inwerken ervan. De moeder krijgt dan algehele verdoving. Oftewel narcose. In enkele gevallen is de spoed zo groot dat het team geen tijd heeft om uit te leggen wat er aan de hand is. Mogelijk is de partner dan ook niet bij de operatie. Na afloop wordt uitgelegd wat er is gedaan en waarom.

Complicaties

Zowel moeder als kind lopen bij een ongeplande keizersnede iets meer risico dan bij een geplande keizersnede. Simpelweg omdat er soms spoed is. Ook het risico op ernstige complicaties bij de moeder is iets hoger. Bijvoorbeeld een wondinfectie, bloeding, trombose, schade aan de blaas of de darmen.


Ga je bevallen, maar wil je óók voorbereid zijn op een keizersnede? In de online leeromgeving bereiden professionals uit de geboortezorg je voor op een ongeplande keizersnede. Je vindt er een beknopte cursus, advies voor jouw bevalplan en nog veel meer. Op naar een positieve bevalervaring!


Lees meer over het verloop van de operatie en de risico’s van een keizersnede.


Bronnen
https://richtlijnendatabase.nl/
https://www.nice.org.uk/
https://www.ikazia.nl/
https://www.anesthesiologie.nl/
https://www.erasmusmc.nl/
https://www.isala.nl/Baby wordt geboren tijdens een keizersende.
Baby wordt geboren tijdens een keizersnede.

Bereid je voor

Voorbereiden op een keizersnede

Ga je bevallen? Bereid je dan ook voor op een keizersnede. Een goede voorbereiding draagt bij aan een positieve ervaring. Professionals binnen de geboortezorg helpen je op weg. Ze bereiden je beknopt voor op een ongeplande keizersnede, advies voor je bevalplan en nog veel meer!

Herstellen van een keizersnede

Ben jij pas bevallen door middel van een  keizersnede? Wil je weer jezelf worden, bewegen en de geboorte verwerken? Professionals uit de geboortezorg helpen je met praktische hersteloefeningen en het verwerken van de bijzondere dag.

Voorbereiden op een geplande keizersnede

Wil je weten wat handig is om te bespreken met de gynaecoloog? Hoe je moet voeden met een buikwond? Of wat niet mag ontbreken in je ziekenhuiskoffer? Professionals uit de geboortezorg nemen je mee. Van A tot Z weet je straks wat er gaat gebeuren. Plus 70 tips van ervaren ouders die jou zijn voorgegaan!