Samen met partners en professionals uit de geboortezorg bouwen we aan Eenkeizersnede.nl. Aanstaande ouders spreken tijdens de zwangerschap, keizersnede en tijd erna veel professionals. Van kinderarts tot anesthesist. En van lactatiekundige tot een fysiotherapeut. Ook zijn er partners met bijzonder aanbod wat positief bijdraagt in deze tijd. Zoals geboortefotografie of een beweegprogramma. Samen bundelen we onze krachten en zijn we een grote bron van informatie. Met de volgende partners werken wij graag samen:
∙ In de cursussen ‘voorbereiden op een geplande keizersnede’ en ‘óók voorbereiden op een ongeplande keizersnede’ vertelt Gynaecoloog Claire Stramrood hoe de operatie verloopt en hoe de eerste dagen daarna zijn. Naast haar werk als gynaecoloog geeft ze veel voorlichting over geboortes aan toekomstige ouders via de website Beval Beter. Haar missie? Een positieve bevallingservaring voor elke vrouw.
∙ Het Geboortecentrum is een dynamisch centrum voor aanstaande en jonge ouders in het hart van Amsterdam. Van verloskundige tot kraambureau en van cursuscentrum tot consultatiebureau; de afdelingen werken nauw met elkaar samen. Verloskundige Karlijn Janssen schittert in de cursus ‘óók voorbereiden op een ongeplande keizersnede’. Zij vertelt alles over de aanloop naar een ongeplande keizersnede: wat zijn signalen tijdens de zwangerschap of vaginale bevalling? Maar ook: hoe kom je in het ziekenhuis, als het zo ver is? Met eigen vervoer of een ambulance?
∙ De kraamzorg van Kraamzus is professioneel, vertrouwd en dichtbij. Zij zorgen ervoor dat er een kraamverzorgende bij jou uit de buurt op de stoep staat en streven ernaar dat deze kraamzus de hele week voor jou klaarstaat. Kraamzus Emmy Holsappel vertelt hoe anders een kraamtijd is na een keizersnede in de cursus ‘voorbereiden op en herstellen van een geplande keizersnede’, maar doet ook uit de doeken hoe mooi die tijd is en welke voorbereidingen je kan treffen.
∙ Bekkenfysiotherapeut Margot de Groot van multidisciplinair zorgcentrum Het Kruispunt weet alles over bekkenproblematiek en goed herstellen na een bevalling of keizersnede. Bij Het Kruispunt werkt een team van professionals samen met verloskundigen, seksuologen en psychologen. Gezamenlijk verhelpen én voorkomen zij problemen aan de bekkenbodem. Margot doet dit in de cursus ‘herstellen na een keizersnede’. In handige video’s legt zij uit hoe je moet traplopen in de eerste dagen na de operatie of je baby uit bed tilt. Maar ook hoe je na een aantal weken het bewegen weer opbouwt én het belang van een goed herstelde bekkenbodem.
∙ De vele mooie afbeeldingen op Eenkeizersnede.nl zijn gemaakt door Cynthia’s Fotografie. Een gepassioneerde (geboorte)fotograaf die van de intense geboortedag een blijvende herinnering maakt. Benieuwd waarom Cynthia geboortefoto’s belangrijk vindt bij de verwerking of waar haar passie vandaan komt? Lees haar eigen ervaring met moeder worden!
∙ Heeft een keizersnede invloed op borstvoeding? Kan ik voeden met een pijnlijke buikwond? Lactatiekundige Laura geeft het antwoord. Zij weet alles van borstvoeding. In de regio Zwolle helpt zij kersverse moeders met veel liefde op weg. Woon je niet in Zwolle, maar ben je wel benieuwd naar haar tips? Volg Laura op Instagram of check de cursus en leer alles over borstvoeding in combinatie met een keizersnede.
∙ Sterk en fit zijn tijdens de zwangerschap en na de geboorte is belangrijk. Daar weten ze bij Mom in Balance alles van. Maar bewegen en sporten na een keizersnede is net iets ingewikkelder. Een litteken wat aan de buitenkant mooi geneest, hoeft van binnen nog niet compleet hersteld te zijn. Welke oefeningen kan je wel en niet doen? In samenwerking met bekkenfysiotherapeut Margot de Groot, gynaecologen en Mom in Balance hebben we een speciaal beweeg- en sportprogramma gemaakt. Ben je goed hersteld? Dan ben je van harte welkom bij een groepsles van Mom in Balance bij jou in de buurt.
∙ Zeker een ongeplande keizersnede kan nogal onverwachts zijn. Na de geboorte zijn kersverse moeders dankbaar dat zij en haar baby in goede gezondheid zijn, maar toch is het niet niks wat er allemaal gebeurd is. En moet de geboorte zelf nog een plekje krijgen. Het advies van psycholoog Marije van Bureau Marije is om hier serieus mee aan de slag te gaan en de herinneringen en gevoelens niet weg te stoppen. In de cursus ‘herstellen na een keizersnede’ vertelt zij aan de hand van een aantal handige stappen en tips hoe je zelf aan de slag kan gaan met het goed verwerken van de bijzondere dag.
∙ Een ziekenhuis gaat geen ‘partnership’ aan. Toch zou deze website niet kunnen bestaan, zonder de hulp van gynaecologen, anesthesisten, kinderartsen en verpleegkundigen van: Dijklander Ziekenhuis, UMC Utrecht en Amsterdam UMC.