Placenta praevia marginalis

Leestijd: 3 minuten

Ligt de placenta niet over de opening heen, maar tussen de 0 en 2 centimeter van de uitgang af? Dan spreken we van een placenta praevia marginalis. Benieuwd wanneer de keuze valt op een vaginale bevalling of keizersnede? Lees dan snel verder.

Medisch

Als op de 20-wekenecho een laagliggende placenta te zien is, dan maakt de echoscopist ook een vaginale echo. Hiermee bepaalt de echoscopist de exacte locatie van de placenta. Dit is niet schadelijk voor de baby. Is er nog geen bloedverlies geweest? Dan is de moeder niet direct medisch.

Mee omhoog

De echoscopist maakt bij 32 weken opnieuw een echo. Hij of zij kijkt hoeveel millimeter de placenta opgeschoven is. De baarmoeder groeit nog. En trekt tijdens het groeien de placenta mee omhoog. Is de afstand van de placenta tot de uitgang op dat moment 1 tot 2 centimeter? Dan is het spannend of het op de uitgerekende datum om een laagliggende placenta (meer dan 2 centimeter) of een placenta praevia marginalis (tussen 0 en 2 centimeter) gaat.


De echoscopist schat in wat er de laatste weken gaat gebeuren. Is het nu 1,9 centimeter? Dan is er goede hoop dat het over een aantal weken 2,1 centimeter is. De zorg wordt niet overgedragen aan het ziekenhuis. Tussen 36 en 38 weken zwangerschap maakt de echoscopist een laatste echo om definitief de afstand te bepalen. Als de afstand dan meer dan 2 centimeter is, dan beslist de moeder zelf waar zij bevalt. Een poliklinische bevalling is het advies. Er blijft een verhoogde kans op bloedverlies.

0 tot 1 centimeter

Is de afstand tijdens de 32-wekenecho 0 tot 1 centimeter? Dan is er duidelijk sprake van een placenta praevia marginalis. De placenta schuift in die laatste weken misschien nog een paar millimeter op. Maar komt niet opeens verder dan 2 centimeter te liggen. De moeder is vanaf dat moment medisch. De zorg wordt overgedragen aan het ziekenhuis.


-Draai scherm voor juiste weergave-
Vervolgstappen placenta praevia marginalis bij geen bloedverlies.

Na de 20-wekenecho volgen er dus nog twee echo’s om de ligging van de placenta te bepalen. En dus om welke vorm van placenta praevia het gaat. Vindt er in de tussentijd wel bloedverlies plaats? Dan is de moeder vanaf dat moment medisch.


Benieuwd wat te doen met een placenta praevia marginalis? Of wanneer je de keuze maakt tussen vaginaal bevallen of een keizersnede? Lees verder in het tweede artikel!


Bronnen
https://www.nvog.nl/
https://www.kennisnetgeboortezorg.nl/


Bereid je voor

Voorbereiden op een keizersnede

Ga je bevallen? Bereid je dan ook voor op een keizersnede. Een goede voorbereiding draagt bij aan een positieve ervaring. Professionals binnen de geboortezorg helpen je op weg. Ze bereiden je beknopt voor op een ongeplande keizersnede, advies voor je bevalplan en nog veel meer!

Herstellen van een keizersnede

Ben jij pas bevallen door middel van een  keizersnede? Wil je weer jezelf worden, bewegen en de geboorte verwerken? Professionals uit de geboortezorg helpen je met praktische hersteloefeningen en het verwerken van de bijzondere dag.

Voorbereiden op een geplande keizersnede

Wil je weten wat handig is om te bespreken met de gynaecoloog? Hoe je moet voeden met een buikwond? Of wat niet mag ontbreken in je ziekenhuiskoffer? Professionals uit de geboortezorg nemen je mee. Van A tot Z weet je straks wat er gaat gebeuren. Plus 70 tips van ervaren ouders die jou zijn voorgegaan!