Pre-eclampsie en HELLP: hoe zit het precies?

Leestijd: 3 minuten

Hoge bloeddruk, pre-eclampsie, zwangerschapsvergiftiging, HELLP: wat zijn de verschillen en vooral, de risico’s? In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten, wanneer een moeder opgenomen wordt, hoe de bevalling verloopt en wat de nasleep is.


Tijdens de zwangerschap wordt de bloeddruk van de moeder goed in de gaten gehouden. Is deze in de tweede helft van de zwangerschap te hoog (hoger dan een bloeddruk van 160/90 of meer dan 20 punten hoger dan voor de zwangerschap)? Dan is er sprake van zwangerschapshypertensie. Dat is een hoge bloeddruk als gevolg van de zwangerschap. De moeder krijgt dan het advies om rustig aan te doen. Meestal moet ze wekelijks op controle komen. Ze kijken of de bloeddruk niet verder stijgt en of er geen andere complicaties ontstaan. Soms krijgt ze medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Als de onderdruk boven de 100-110 komt, nemen ze de moeder op in het ziekenhuis.


Van hoge bloeddruk naar pre-eclampsie

Zwangerschapshypertensie kan overgaan in pre-eclampsie. In de volksmond beter bekend als zwangerschapsvergiftiging. Dan heeft de moeder niet alleen een hoge bloeddruk, maar ook eiwit in de urine. Dat komt doordat de nieren beschadigd raken. Vaak vermindert ook de werking van de placenta. Hierdoor krijgt de baby minder voedingsstoffen binnen en kan een groeiachterstand oplopen. Bij pre-eclampsie wordt de moeder opgenomen in het ziekenhuis. In ernstige gevallen kunnen vrouwen stuipen krijgen. Of zelfs in coma raken. Dan heet het: eclampsie. Risico’s voor de gezondheid van de baby zijn verschillend. Bijvoorbeeld het loslaten van de placenta. Pre-eclampsie komt voor bij 3-5% van de zwangeren die niet eerder zwanger zijn geweest.


Symptomen van pre-eclampsie

∙ Hoofdpijn (het gevoel alsof er een strakke band om het hoofd zit)

∙ Tintelende vingers

∙ Pijn in de bovenbuik (bandgevoel)

∙ Misselijkheid en overgeven

∙ Sterretjes en lichtflitsen zien

∙ Vocht vasthouden in handen, voeten en gezicht


Wat is het HELLP-syndroom?

Het HELLP-syndroom is een ernstige vorm van pre-eclampsie. HELLP staat voor Hemolyse Elevated Liver enzymes en Low Platelets.


Hemolyse: afbraak van de rode bloedcellen
Elevated Liver enzymes: verhoogde leverenzymen die zorgen voor een verstoorde leverfunctie
Low Platelets: laag aantal bloedplaatjes, waardoor de bloedstolling verandert


Vrouwen met het HELLP-syndroom voelen zich meestal heel ziek. Ze hebben buikpijn, (ernstige) hoofdpijn en zijn misselijk. Andere mogelijke klachten zijn vocht vasthouden, weinig plassen, overgeven, ontkleurde ontlasting (grijs, beige of grijswit), concentratieproblemen, een gele huid en donkere urine. Het HELLP-syndroom komt voor bij ongeveer 0,2 tot 0,6% van alle zwangerschappen. Het HELLP-syndroom kan levensbedreigend zijn, doordat er inwendige bloedingen kunnen ontstaan.


Hoe ontstaan pre-eclampsie en het HELLP-syndroom?

Artsen weten niet precies waardoor pre-eclampsie en het HELLP-syndroom ontstaan. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met erfelijke aanleg, het afweersysteem en de aanleg, ontwikkeling en ingroei van de placenta. Suikerziekte, hoge bloeddruk voor de zwangerschap, leefstijl en overgewicht kunnen ook zorgen voor een grotere vatbaarheid voor pre-eclampsie of het HELLP-syndroom. Omdat de precieze oorzaak niet bekend is, is er ook nog geen goede behandelmethode. Vrouwen krijgen medicijnen tegen de hoge bloeddruk, misselijkheid en pijn en worden goed in de gaten gehouden. De enige manier om pre-eclampsie en HELLP op te lossen, is door te bevallen.


Wil jij weten hoe en wanneer je bevalt met pre-eclampsie of het HELLP-syndroom? Of wat de nasleep is na de geboorte? Lees dan verder in het tweede artikel!



Bronnen
Catharinaziekenhuis.nl
Mmc.nl
Factsheet pre-eclampsie voor in de spreekkamer, NTOG, HELLP Stichting
Patiëntenfolder Complicaties van hoge bloeddruk en HELLP-syndroom in de zwangerschap, Dijklander ziekenhuis
Patiëntenfolder Pre-eclampsie en zwangerschapshypertensie, Maxima Medisch Centrum
Patiëntenfolder HELLP-syndroom, ZGT

Bereid je voor

Voorbereiden op een keizersnede

Ga je bevallen? Bereid je dan ook voor op een keizersnede. Een goede voorbereiding draagt bij aan een positieve ervaring. Professionals binnen de geboortezorg helpen je op weg. Ze bereiden je beknopt voor op een ongeplande keizersnede, advies voor je bevalplan en nog veel meer!

Herstellen van een keizersnede

Ben jij pas bevallen door middel van een  keizersnede? Wil je weer jezelf worden, bewegen en de geboorte verwerken? Professionals uit de geboortezorg helpen je met praktische hersteloefeningen en het verwerken van de bijzondere dag.

Voorbereiden op een geplande keizersnede

Wil je weten wat handig is om te bespreken met de gynaecoloog? Hoe je moet voeden met een buikwond? Of wat niet mag ontbreken in je ziekenhuiskoffer? Professionals uit de geboortezorg nemen je mee. Van A tot Z weet je straks wat er gaat gebeuren. Plus 70 tips van ervaren ouders die jou zijn voorgegaan!