3. Voorbereiden en huis gereedmaken

Leestijd: 4 minuten

Ga aan de slag! Zorg dat je jouw eigen gekozen babymelk in huis hebt, maar ook de vriezer vol. Het kan zo fijn zijn om zélf wat voorbereidingen te doen. Je huis wordt de komende weken je coconnetje, dus maak er wat van!


Tip 13: Haal paracetamol en ibuprofen in huis

Of zorg dat de basisvoorraad is aangevuld. Wordt het een ongeplande keizersnede? Dan houden ze in het ziekenhuis jouw pijn goed in de gaten. De gynaecoloog geeft het advies de pijnstilling thuis nog voort te zetten. Voor de eerste dagen krijg je medicijnen mee. Zorg dat je ook zelf iets in huis hebt. Misschien kom je tekort of bouw je het liever met lichtere pijnstilling af. Ben je geen fan van het slikken van pillen? Je kan er ook voor kiezen om ze in de vorm van liquid caps te kopen en mee te nemen naar het ziekenhuis.

Pijnstilling na een keizersnede is belangrijk. Weinig tot geen pijn zorgt voor een ontspannen moeder. Dit bevordert de hechting met de baby en daarnaast zorgt het voor een grotere kans op slagen bij borstvoeding.


Tip 14: Laad de vriezer vol

Zorg voor veel voedzaam eten in de vriezer. Dat geldt voor elke kraamtijd (want je komt tijd tekort!). Maar in het geval van een keizersnede nog belangrijker, omdat je niet lang achter elkaar kan staan. Je hebt de eerste weken op andere vlakken al hulp nodig. Fijn als je dan soms even niet om hulp hoeft te vragen. Voorkom dat je voor fastfood kiest. Dat is misschien de makkelijkste weg, als je maar een paar uur slaapt per nacht en nog herstelt. Maar niet de beste weg. Bedenk dat je voedzaam eten nodig hebt voor een goed herstel en eventueel de borstvoeding.


Tip 15: Zorg voor een extra lange oplaadkabel voor je telefoon

De eerste dagen lig je veel op bed op zit je op de bank. Fijn als je een extra lange oplaadkabel paraat hebt. Heb je wel een keizersnede gehad? Dan is hangen over de bankleuning, omdat je telefoon in de oplader ligt én jij net iets moet versturen onmogelijk. Maar ook na een vaginale bevalling kan een gekke beweging pijnlijk zijn. Zorg dat je een extra lange oplaadkabel paraat hebt. Ook handig voor in het ziekenhuis!


Tip 16: Zorg voor een extra thermometer en verschoningskussen

Tijdens de eerste dagen vraagt de kraamverzorgster regelmatig naar de temperatuur van de baby. Hij of zij heeft soms moeite met zichzelf warmhouden. Om het traplopen te minimaliseren is het handig om een extra thermometer en verschoningskussen te lenen. Zeker na een keizersnede moet je proberen het traplopen te minimaliseren. Maar ook na een vaginale bevalling ben je aan het herstellen.


Tip 17: Zet een douchekruk klaar

Goed vooruitzicht om straks zonder dikke buik weer in de douche te staan. Weet dat lang staan een opgave kan zijn in de eerste dagen. Een douchekruk kan dan een uitkomst zijn. Deze zijn gratis te leen bij de thuiszorg. Krijgt de kruk daarna nog een bestemming? Dan is kopen natuurlijk ook een optie. Bij Ikea vind je bijvoorbeeld de simpele kruk Marius!


Tip 18: Zoek een steuntje in de rug

De eerste dagen van je kraamweek zal je tijd in bed doorbrengen. Tijdens het voeden, maar ook bij het ontvangen van bezoek is het fijn om rechtop te zitten. Ook een rugsteun kan je gemakkelijk huren bij de thuiszorg. Een simpele variant is gratis te leen. Wil je een luxer steuntje in de rug? Dan betaal je een kleine bijdrage. 


Tip 19: Zorg voor een fijn voedingskussen

Een fijn voedingskussen is na een keizersnede extra op zijn plek. Het is niet fijn om de baby tegen de wond aan te houden. Ook zijn er maar een paar voedingshoudingen. Het voedingskussen helpt je hierbij!


Alles gereed? Dan is het tijd om in te pakken! Klik hier om het volgende hoofstuk lifehacks te lezen: vul je vluchtkoffer aan.

Bereid je voor

Voorbereiden op een keizersnede

Ga je bevallen? Bereid je dan ook voor op een keizersnede. Een goede voorbereiding draagt bij aan een positieve ervaring. Professionals binnen de geboortezorg helpen je op weg. Ze bereiden je beknopt voor op een ongeplande keizersnede, advies voor je bevalplan en nog veel meer!

Herstellen van een keizersnede

Ben jij pas bevallen door middel van een  keizersnede? Wil je weer jezelf worden, bewegen en de geboorte verwerken? Professionals uit de geboortezorg helpen je met praktische hersteloefeningen en het verwerken van de bijzondere dag.

Voorbereiden op een geplande keizersnede

Wil je weten wat handig is om te bespreken met de gynaecoloog? Hoe je moet voeden met een buikwond? Of wat niet mag ontbreken in je ziekenhuiskoffer? Professionals uit de geboortezorg nemen je mee. Van A tot Z weet je straks wat er gaat gebeuren. Plus 70 tips van ervaren ouders die jou zijn voorgegaan!