HELLP-syndroom: keizersnede en nasleep

Leestijd: 3 minuten

Het HELLP-syndroom is een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging en komt bij 0,2 tot 0,6% van alle zwangerschappen voor. Benieuwd naar de verschillen tussen pre-eclampsie en HELLP? Lees dan het eerste artikel.


HELLP-syndroom voor 34 weken

Als de moeder vóór 34 weken zwangerschap het HELLP-syndroom krijgt, zijn de risico’s groot voor de baby. De baby is nog niet volledig ontwikkeld en vaak heeft het kindje ook een groeiachterstand. De moeder wordt opgenomen en de arts bekijkt dan dagelijks waar de baby het beste af is: in de buik om zich te kunnen ontwikkelen of buiten de buik, waardoor de moeder geen gevaar meer loopt. Moet de baby voor 34 weken gehaald worden? Dan krijgt de moeder longrijpingsmedicijnen ingespoten. De bevalling kan worden ingeleid of er wordt gekozen voor een keizersnede. Dat is afhankelijk van de conditie van de moeder en de baby.


HELLP-syndroom na 34 weken

Als de moeder na 34 weken zwangerschap het HELLP-syndroom krijgt, moet zij meestal zo snel mogelijk bevallen. Artsen willen dan zo min mogelijk risico nemen. Als de moeder nog in goede conditie is, wordt er voor een inleiding gekozen. Anders krijgt ze een keizersnede. Als de baby voor 36-37 weken geboren wordt of als de baby te klein is, wordt het kindje opgenomen op de couveuse-afdeling. Na de bevalling moet de moeder 72 uur in het ziekenhuis blijven, omdat de situatie ernstiger kan worden of er complicaties kunnen ontstaan. Wil jij je voorbereiden op een keizersnede? In de online leeromgeving vertellen 11 zorgprofessionals wat je te wachten staat rondom een keizersnede. Met als extra: een verpleegkundige neonatologie. Zij vertelt over de eventuele bijzondere tijd op de couveuse-afdeling.


HELLP en een keizersnede

Als de situatie het toelaat, kiezen artsen het liefst voor een natuurlijke (ingeleide) bevalling. Omdat de moeder dan sneller herstelt dan bij een keizersnede. Dat is afhankelijk van de duur van de zwangerschap, de groei en de conditie van het kind en de conditie van de moeder. Bij een keizersnede met het HELLP-syndroom is een ruggenprik vaak mogelijk. De moeder kan de geboorte dan bewust meemaken. Soms, bijvoorbeeld als de bloedstolling niet goed is door het HELLP-syndroom, is een narcose veiliger.


De nasleep van pre-eclampsie en HELLP

Pre-eclampsie en HELLP genezen spontaan na de bevalling. De meeste vrouwen die een ernstige vorm gehad hebben, zijn binnen twee weken weer thuis. Maar het is bekend dat de nasleep behoorlijk lang kan duren. Het kan maanden duren voor de moeder zich weer fit voelt. Daarnaast is het ook belangrijk om het emotionele deel niet te vergeten: een (langdurige) opname heeft veel impact.


Na ernstige pre-eclampsie of het HELLP-syndroom is er kans dat de moeder het nog eens krijgt bij een volgende zwangerschap. Het verloop is dan vaak minder erg, maar de zwangerschap wordt wel begeleid door een gynaecoloog. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die vroeg in de zwangerschap pre-eclampsie kregen, op jongere leeftijd hart- en vaatziekten kunnen ontwikkelen. Daarom is het verstandig om na een zwangerschap met pre-eclampsie of het HELLP-syndroom iedere 2 jaar de bloeddruk te laten checken en een gezonde leefstijl erop na te houden.



Bronnen
Catharinaziekenhuis.nl
Mmc.nl
Factsheet pre-eclampsie voor in de spreekkamer, NTOG, HELLP Stichting
Patiëntenfolder Complicaties van hoge bloeddruk en HELLP-syndroom in de zwangerschap, Dijklander ziekenhuis
Patiëntenfolder Pre-eclampsie en zwangerschapshypertensie, Maxima Medisch Centrum
Patiëntenfolder HELLP-syndroom, ZGT

Bereid je voor

Voorbereiden op een keizersnede

Ga je bevallen? Bereid je dan ook voor op een keizersnede. Een goede voorbereiding draagt bij aan een positieve ervaring. Professionals binnen de geboortezorg helpen je op weg. Ze bereiden je beknopt voor op een ongeplande keizersnede, advies voor je bevalplan en nog veel meer!

Herstellen van een keizersnede

Ben jij pas bevallen door middel van een  keizersnede? Wil je weer jezelf worden, bewegen en de geboorte verwerken? Professionals uit de geboortezorg helpen je met praktische hersteloefeningen en het verwerken van de bijzondere dag.

Voorbereiden op een geplande keizersnede

Wil je weten wat handig is om te bespreken met de gynaecoloog? Hoe je moet voeden met een buikwond? Of wat niet mag ontbreken in je ziekenhuiskoffer? Professionals uit de geboortezorg nemen je mee. Van A tot Z weet je straks wat er gaat gebeuren. Plus 70 tips van ervaren ouders die jou zijn voorgegaan!