Ligt de placenta niet over de opening heen, maar tussen de 0 en 2 centimeter van de uitgang af? Dan spreken we van een placenta praevia marginalis. Benieuwd wanneer er sprake is van een placenta praevia marginalis? Lees dan het eerste artikel over placenta praevia marginalis. Wil je weten wanneer je de keuze maakt tussen een vaginale bevalling of keizersnede? Lees dan snel verder.
Wat te doen bij een placenta praevia marginalis?
Aan een placenta praevia marginalis is niets te doen. De moeder heeft wel invloed op de gevolgen ervan. Het hangt er vanaf of er bloedverlies is. En hoeveel. Op basis hiervan legt de gynaecoloog leefregels op. Te denken valt aan: wel lopen, maar niet sjouwen en tillen. Het verkleint de kans op vervroegd bloedverlies, als de moeder zich hier aan houdt.
Geen bloedverlies
Treedt er bij een placenta praevia marginalis geen bloedverlies op? Dan kan er gekozen worden om af te wachten. Het laboratorium controleert de bloedgroep van de moeder en irregulaire antistoffen. Voor het geval er een bloeding optreedt, waarbij een bloedtransfusie nodig is. Een gynaecoloog adviseert de moeder over de leefregels en wat er wel en niet mag. En dus ook of er seks mag plaatsvinden.
Wel bloedverlies
Als er wel bloedverlies optreedt, dan volgt een ziekenhuisopname. De moeder krijgt een CTG-scan en een bloedonderzoek. De CTG geeft informatie over de conditie van de baby. De moeder moet complete rust houden, zolang er bloedverlies is. Bij hevig bloedverlies krijgt de moeder bloed en/of vocht via een infuus. Stopt het bloedverlies daarna? Dan mag de moeder weer naar huis. Er mag geen seks plaatsvinden en de leefregels worden strikter. Het aantal weken zwangerschap bepaalt of de gynaecoloog besluit de baby geboren te laten worden. Dit kan soms een veiligere optie zijn dan wachten.
Bloedverlies
Kapotte bloedvaatjes veroorzaken een bloeding. Doordat de placenta een klein stukje van de baarmoederwand scheurt, gaan deze kapot. Dit kan tijdens de bevalling, maar ook tijdens de zwangerschap gebeuren. Het verschilt per vrouw hoeveel bloed zij verliest. Van niets of een paar druppels tot grote hoeveelheden. Het is gevaarlijk voor de moeder en de baby, als het om een grote hoeveelheid gaat.
Vanaf 32 weken neemt de kans op substantieel bloedverlies toe. In het verleden werd een ziekenhuisopname geadviseerd. Gelukkig mag de moeder tegenwoordig met de juiste instructies wegblijven.
Vaginaal bevallen of een keizersnede
Bij een placenta praevia marginalis adviseert een gynaecoloog een vaginale bevalling te proberen.
1,1 – 2 centimeter van de uitgang
Een vaginale bevalling slaagt in 97% van de gevallen. Bij 3% van de vrouwen blijkt toch een ongeplande keizersnede nodig. De moeder verliest dan teveel bloed tijdens de bevalling.
0 – 1 centimeter van de uitgang
Een vaginale bevalling slaagt in 25-70%* van de gevallen. Bij 30-75%* van de vrouwen blijkt toch een ongeplande keizersnede nodig. De moeder verliest dan teveel bloed tijdens de bevalling. Omdat de kans op een ongeplande keizersnede groot is, kan de moeder ook kiezen voor een geplande keizersnede. De gynaecoloog adviseert wat het veiligst is. Samen met de gynaecoloog bekijkt de moeder de voor- en nadelen. En maakt een keuze. Het is verstandig om ook voorbereid te zijn op ongeplande keizersnede.
Wil je weten hoe een vaginale bevalling of keizersnede bij een placenta praevia marginalis verloopt? Lees verder in het derde artikel.
Bronnen
https://www.nvog.nl/
https://www.kennisnetgeboortezorg.nl/
*Deze brede bandbreedte komt door twee verschillende studies. Bij de Italiaanse studie blijkt er bij 25% van de vrouwen een ongeplande keizersnede nodig. Bij de Amerikaanse studie is dit 75%. De Nederlandse Vereniging van Gynaecologen houdt daarom een bandbreedte van 25-75% aan.