Bij zo’n 60% van de vrouwen die een keizersnede heeft gehad, ontstaat een niche. Dat is een wond in de baarmoeder, waarvan de randen niet helemaal aan elkaar gegroeid zijn. Daardoor ontstaat er een soort holte in de baarmoeder. Die holte zorgt voor tussentijds bloedverlies, pijn en waarschijnlijk verminderde vruchtbaarheid.
Artsen spreken van een niche als er op de plek van het keizersnedelitteken een holte van 2 millimeter of dieper is. Bij de ene vrouw is de niche groter dan bij de ander. Gynaecologen spreken van een grote niche wanneer deze groter is dan de helft van de dikte van de baarmoederwand. Dat komt voor bij ongeveer een kwart van alle vrouwen met een niche.
Wat zijn de klachten bij een niche?
34% van de vrouwen met een niche heeft last van ‘spotting’: (oud) bloedverlies tussen menstruaties door. Sommige vrouwen verliezen veel bloed. Anderen hebben alleen wat bruinige afscheiding. Ook verschilt het hoe vaak de vrouw bloed verliest. Sommige vrouwen verliezen maar een paar dagen per maand bloed, terwijl anderen het grootste deel van de tijd met maandverband lopen. Het bloedverlies komt doordat menstruatiebloed zich verzamelt in de holte en niet goed kan wegstromen. Daardoor blijft het als oud bloed nadruppelen. Een andere oorzaak is dat er door de wondgenezing meer bloedvaatjes zijn ontstaan in de niche, die makkelijk bloeden. Ook hebben veel vrouwen met een niche meer last van pijn tijdens de menstruatie of pijn op de plek van het litteken. Vrouwen met een niche lijken minder kans te hebben om opnieuw spontaan zwanger te worden. Benieuwd waar dit door komt? Dit lees je in het tweede artikel.
Hoe ontstaat een niche?
“We voeren onderzoek uit rondom niches”, vertelt gynaecoloog Judith Huirne van het Amsterdam UMC. “We zien dat als de snee van de keizersnede te laag is gezet er mogelijk een verhoogde kans op een niche is.” De manier waarop de baarmoeder na een keizersnede gesloten is, in 1 of 2 lagen, heeft geen invloed. Een mogelijke oorzaak van een niche is een slechte genezing van de wond door adenomyose. Bij adenomyose groeit baarmoederslijmvlies dat de baarmoeder bekleedt, ook in de baarmoederwand zelf. Een andere oorzaak is dat er een verkleving is ontstaan tussen de blaas en de baarmoeder. Waardoor de baarmoeder wat omhoog getrokken wordt en het litteken uit elkaar gaat tijdens het genezen.
Hoe wordt een niche vastgesteld?
Een niche wordt vastgesteld met een echo. Soms is het nodig om ook gel in de baarmoeder in te brengen. Dit doet de gynaecoloog met een klein slangetje. Door de gel is de niche beter zichtbaar. Tijdens deze echo kijkt de arts naar de plek, vorm en afmetingen van de niche. Ook kijkt hij of zij naar de dikte van de spierwand tussen de niche en de blaas.
Is een niche gevaarlijk?
Een niche is in principe niet gevaarlijk. Het is geen voorloper van kanker. De klachten zijn wel heel vervelend. Ze kunnen veel invloed hebben op het dagelijks leven van vrouwen en een volgende zwangerschap lastiger maken.
Wil jij meer weten over de gevolgen van een niche en of de behandeling ervan? Lees dan het tweede artikel: de gevolgen en behandeling van een niche na een keizersnede.
Bronnen
https://www.amc.nl/
https://www.mednet.nl/
https://www.vakbladvroeg.nl/
https://research.vumc.nl/
Drs. J. Huirne