Het litteken

Leestijd: 3 minuten

De lengte van het uiteindelijke litteken is bij elke vrouw verschillend. Gemiddeld tussen de 15 en 20 centimeter. Houd in gedachten dat het litteken alleen het zichtbare deel is van de wond. De wond zelf gaat veel dieper. Er is door meerdere lagen weefsel gesneden. Als het litteken er goed uitziet, wil dit niet zeggen dat de moeder volledig hersteld is.

Wondverzorging en hechtingen

De verpleegster verwijdert de pleister na een aantal dagen. Vaak is de wond dan droog. Lekt de wond toch nog? Verschoon dan elke dag de pleister na het douchen. Wanneer de wond niet meer lekt is het beter om geen pleister meer te gebruiken. Laat de wond aan de lucht drogen. De gynaecoloog hecht de operatiewond meestal met oplosbare hechtingen. Deze hoeven niet verwijderd te worden, maar lossen vanzelf op. Sommige gynaecologen maken daarnaast gebruik van nietjes. Bijvoorbeeld bij een tweede (of meer) keizersnede. Deze moeten later verwijderd worden. Dit gebeurt na 5 tot 7 dagen. De huisarts of verloskundige kan dit ook doen.


Aan de zijkant van het litteken kan soms een trekkend gevoel ontstaan. Dit komt door de inwendige hechtingen en is normaal. Het trekkerige gevoel verdwijnt vanzelf.


Poepen en niezen

Hoesten, poepen, lachen en niezen zijn de eerste weken misschien pijnlijk of vervelend. Mogelijk voelt het alsof er van binnen iets kapot gaat. Weet dat de wond hier tegen kan en er sterk genoeg voor is. Ondersteun de wond door wat tegendruk te geven. Druk beide handen zachtjes tegen de wond.


Bloeduitstorting in de wond

Soms ontstaat er een onderhuidse bloeduitstorting in de wond. Dit komt doordat een bloedvaatje in de vetlaag door bloedt. De kans hierop is groter als de bloedstolling bij een keizersnede afwijkt. Bijvoorbeeld wanneer de moeder te weinig bloedplaatjes maakt, als gevolg van een te hoge bloeddruk.


Infectie na keizersnede

Tijdens de operatie wordt antibiotica toegediend. Dit om de kans op een latere wondinfectie te verkleinen. Toch komt een ontsteking een enkele keer voor. Deze is te herkennen aan een rode, harde of warme wond. Soms gaat de wond pijnlijk kloppen. Het kan een paar weken duren voordat de ontsteking over is.


Doof gevoel

Tijdens de operatie snijdt de gynaecoloog de zenuwen in de buikhuid door. Hierdoor blijft de huid rondom het litteken lang gevoelloos. Boven dit gebied kan er juist een gebied zijn wat extra gevoelig is. Vaak is pas na 6 tot 12 maanden (!) het gevoel in de buikwand weer normaal.


Masseren van het litteken

Voorkom verklevingen tussen de huid en het onderliggende vetweefsel. Stimuleer de doorbloeding door de wond licht te masseren. Maak met de vingertoppen kleine ronddraaiende bewegingen langs en op de wond. Hierdoor blijft de wond soepel.


De eerste week controleert de verloskundige en kraamverzorgster de wondgenezing. Zijn er na die eerste week pijnklachten? Of geneest de wond niet goed? Neem dan contact op met de huisarts of gynaecoloog.


Litteken bij volgende zwangerschap

Het litteken heeft invloed op een volgende zwangerschap en bevalling. De baarmoeder rekt namelijk uit door de groei van de baby. De baarmoeder bestaat uit spierweefsel en is rekbaar. Het litteken in de baarmoederwand is minder rekbaar. Een volgende bevalling heeft dan ook altijd een medische indicatie.

Heb je onlangs een keizersnede gehad? In de online leeromgeving ‘herstellen van een keizersnede’ vind je praktische oefeningen en veel informatie over het herstel.


Bronnen
https://www.amc.nl/
https://www.ommelanderziekenhuis.nl/
https://www.degynaecoloog.nl/
https://www.isala.nl/
https://www.haaglandenmc.nl/

Bereid je voor

Voorbereiden op een keizersnede

Ga je bevallen? Bereid je dan ook voor op een keizersnede. Een goede voorbereiding draagt bij aan een positieve ervaring. Professionals binnen de geboortezorg helpen je op weg. Ze bereiden je beknopt voor op een ongeplande keizersnede, advies voor je bevalplan en nog veel meer!

Herstellen van een keizersnede

Ben jij pas bevallen door middel van een  keizersnede? Wil je weer jezelf worden, bewegen en de geboorte verwerken? Professionals uit de geboortezorg helpen je met praktische hersteloefeningen en het verwerken van de bijzondere dag.

Voorbereiden op een geplande keizersnede

Wil je weten wat handig is om te bespreken met de gynaecoloog? Hoe je moet voeden met een buikwond? Of wat niet mag ontbreken in je ziekenhuiskoffer? Professionals uit de geboortezorg nemen je mee. Van A tot Z weet je straks wat er gaat gebeuren. Plus 100 tips van ervaren ouders die jou zijn voorgegaan!