Wat is een keizersnede?

Leestijd: 2 minuten

Bij een keizersnede wordt de baby via de buikwand geboren. 17% van de geboortes in Nederland vindt plaats door middel van een keizersnede. Een keizersnede is een zware buikoperatie en brengt risico’s met zich mee. De operatie wordt dan ook alleen uitgevoerd als een vaginale bevalling niet mogelijk of te gevaarlijk is voor de moeder, baby of beiden. Maar wat is een keizersnede precies? En hoe gaat de operatie in zijn werk?

Sectio

De Latijnse naam voor een keizersnede is sectio caesarea. Vaak afgekort door: sectio. In de medische wereld kent men twee soorten sectio’s: primair en secundair. Een primaire sectio is een geplande keizersnede. Bij een secundaire sectio gaat het om een ongeplande keizersnede. Soms is dit een spoedkeizersnede.

Ongeplande keizersnede

Een ongeplande of spoedkeizersnede vindt plaats als de moeder of de baby in gevaar is tijdens de zwangerschap of bevalling. Bijvoorbeeld bij een zwangerschapsvergiftiging. Of als zich tijdens de vaginale bevalling problemen voordoen. Een natuurlijke bevalling blijkt dan niet verder mogelijk. 10 tot 15% van de vrouwen die voor de eerste keer vaginaal bevalt, krijgt een keizersnede.

Geplande keizersnede

Bij een geplande keizersnede zijn er tijdens de zwangerschap problemen ontstaan. Hierdoor is een vaginale bevalling niet mogelijk of niet verstandig. Als toekomstige ouders weet je wanneer de grote dag plaatsvindt. Natuurlijk kan deze datum nog wijzigen. Bijvoorbeeld doordat er eerder weeën zijn of er complicaties optreden.

Tegenwoordig kun je in veel ziekenhuizen bij een geplande keizersnede kiezen voor een gentle sectio. Ook wel een ‘natuurlijke keizersnede’ genoemd. Tijdens een gentle sectio wordt een normale bevalling zo goed mogelijk nagebootst. De partner is aanwezig bij de operatie en, als het verantwoord is, vindt er snel huid-op-huidcontact plaats tussen moeder en kind.

Waarom een keizersnede?

In deze situaties is een keizersnede de enige mogelijkheid:

∙ De baby ligt dwars

∙ De placenta ligt (gedeeltelijk) voor de uitgang van de baarmoeder

Je beslist zelf tussen een vaginale bevalling of keizersnede, als:

∙ De baby in een stuit ligt

∙ De moeder eerder een keizersnede heeft gehad

Samen met de gynaecoloog bespreek je de voor- en nadelen in jouw situatie. Uiteindelijk maak je zelf de beslissing.

In sommige gevallen maak je samen met de gynaecoloog de keuze voor een geplande keizersnede, omdat:

∙ De gezondheid van de moeder een groot risico loopt

∙ De baby risico loopt op beschadiging tijdens een vaginale bevalling

Soms blijkt tijdens de bevalling dat een keizersnede nodig is, omdat:

∙ Er een kans is dat de baby zuurstof tekort krijgt

∙ De ontsluiting niet vordert

∙ De gezondheid van de moeder of baby verslechtert

Ga je bevallen, maar wil je óók voorbereid zijn op een keizersnede? In de online leeromgeving bereiden professionals uit de geboortezorg je voor op een ongeplande keizersnede. Je vindt er een beknopte cursus, advies voor jouw bevalplan en nog veel meer. Op naar een positieve bevalervaring!

Lees ook hoe de operatie verloopt of hoe groot het litteken zal zijn.

Bronnen
https://www.degynaecoloog.nl/
https://deverloskundige.nl/Baby net geboren via een keizersnede.

Bereid je voor

Voorbereiden op een keizersnede

Ga je bevallen? Bereid je dan ook voor op een keizersnede. Een goede voorbereiding draagt bij aan een positieve ervaring. Professionals binnen de geboortezorg helpen je op weg. Ze bereiden je beknopt voor op een ongeplande keizersnede, advies voor je bevalplan en nog veel meer!

Herstellen van een keizersnede

Ben jij pas bevallen door middel van een  keizersnede? Wil je weer jezelf worden, bewegen en de geboorte verwerken? Professionals uit de geboortezorg helpen je met praktische hersteloefeningen en het verwerken van de bijzondere dag.

Voorbereiden op een geplande keizersnede

Wil je weten wat handig is om te bespreken met de gynaecoloog? Hoe je moet voeden met een buikwond? Of wat niet mag ontbreken in je ziekenhuiskoffer? Professionals uit de geboortezorg nemen je mee. Van A tot Z weet je straks wat er gaat gebeuren. Plus 70 tips van ervaren ouders die jou zijn voorgegaan!