Bij een keizersnede wordt de baby via de buikwand geboren. 17% van de geboortes in Nederland vindt plaats door middel van een keizersnede. Een keizersnede is een zware buikoperatie en brengt risico’s met zich mee. De operatie wordt dan ook alleen uitgevoerd als een vaginale bevalling niet mogelijk of te gevaarlijk is voor de moeder, baby of beiden. Maar wat is een keizersnede precies? En hoe gaat de operatie in zijn werk?
Sectio
De Latijnse naam voor een keizersnede is sectio caesarea. Vaak afgekort door: sectio. In de medische wereld kent men twee soorten sectio’s: primair en secundair. Een primaire sectio is een geplande keizersnede. Bij een secundaire sectio gaat het om een ongeplande keizersnede. Soms is dit een spoedkeizersnede.
Ongeplande keizersnede
Een ongeplande of spoedkeizersnede vindt plaats als de moeder of de baby in gevaar is tijdens de zwangerschap of bevalling. Bijvoorbeeld bij een zwangerschapsvergiftiging. Of als zich tijdens de vaginale bevalling problemen voordoen. Een natuurlijke bevalling blijkt dan niet verder mogelijk. 10 tot 15% van de vrouwen die voor de eerste keer vaginaal bevalt, krijgt een keizersnede.
Geplande keizersnede
Bij een geplande keizersnede zijn er tijdens de zwangerschap problemen ontstaan. Hierdoor is een vaginale bevalling niet mogelijk of niet verstandig. Als toekomstige ouders weet je wanneer de grote dag plaatsvindt. Natuurlijk kan deze datum nog wijzigen. Bijvoorbeeld doordat er eerder weeën zijn of er complicaties optreden.
Tegenwoordig kun je in veel ziekenhuizen bij een geplande keizersnede kiezen voor een gentle sectio. Ook wel een ‘natuurlijke keizersnede’ genoemd. Tijdens een gentle sectio wordt een normale bevalling zo goed mogelijk nagebootst. De partner is aanwezig bij de operatie en, als het verantwoord is, vindt er snel huid-op-huidcontact plaats tussen moeder en kind.
Waarom een keizersnede?
In deze situaties is een keizersnede de enige mogelijkheid:
∙ De baby ligt dwars
∙ De placenta ligt (gedeeltelijk) voor de uitgang van de baarmoeder
Je beslist zelf tussen een vaginale bevalling of keizersnede, als:
∙ De baby in een stuit ligt
∙ De moeder eerder een keizersnede heeft gehad
Samen met de gynaecoloog bespreek je de voor- en nadelen in jouw situatie. Uiteindelijk maak je zelf de beslissing.
In sommige gevallen maak je samen met de gynaecoloog de keuze voor een geplande keizersnede, omdat:
∙ De gezondheid van de moeder een groot risico loopt
∙ De baby risico loopt op beschadiging tijdens een vaginale bevalling
Soms blijkt tijdens de bevalling dat een keizersnede nodig is, omdat:
∙ Er een kans is dat de baby zuurstof tekort krijgt
∙ De ontsluiting niet vordert
∙ De gezondheid van de moeder of baby verslechtert
Ga je bevallen, maar wil je óók voorbereid zijn op een keizersnede? In de online leeromgeving bereiden professionals uit de geboortezorg je voor op een ongeplande keizersnede. Je vindt er een beknopte cursus, advies voor jouw bevalplan en nog veel meer. Op naar een positieve bevalervaring!
Lees ook hoe de operatie verloopt of hoe groot het litteken zal zijn.
Bronnen
https://www.degynaecoloog.nl/
https://deverloskundige.nl/