Bij 60% van de vrouwen die een keizersnede heeft gehad, ontstaat een niche. In het eerste artikel lees je meer over de oorzaak, diagnose en klachten. Maar wat kunnen de gevolgen zijn van een niche en welke behandelingen zijn er mogelijk?
Met hulp van gynaecoloog Judith Huirne van het Amsterdam UMC geven we antwoord. Samen met collega-artsen doet zij volop onderzoek naar de oorzaken, gevolgen en beste behandeling van een niche na een keizersnede.
Opnieuw zwanger worden
Vrouwen met een niche lijken minder kans te hebben om opnieuw spontaan zwanger te worden. “We hebben wel ideeën over hoe dit komt”, vertelt gynaecoloog Huirne. “Het kan komen door ophoping van bloed en slijm in de niche en baarmoeder. Hierdoor kunnen zaadcellen minder makkelijk in de baarmoeder komen en een embryo kan minder goed innestelen. Een niche is een onderbreking van de spierlaag. De baarmoeder kan door de niche dus minder goed of ongecontroleerd samentrekken. Wat ook een negatief effect kan hebben op de innesteling van het embryo. In het Amsterdam UMC voeren we verschillende onderzoeken uit om hier meer duidelijkheid over te krijgen.”
Nichezwangerschap
Een zeldzame complicatie is een ‘nichezwangerschap’, waarbij het embryo innestelt in de niche. “Dat gebeurt bij ongeveer 1 op de 1800 zwangerschappen”, vult gynaecoloog Huirne aan. “We denken wel dat er een verhoogde kans is bij een grotere niche. Maar hoe hoog, weten we nog niet.” De meeste nichezwangerschappen eindigen in een miskraam. Volgt er geen miskraam? Dan is het meestal nodig om de zwangerschap af te breken. Het risico op bloedingen en een gescheurde baarmoeder is namelijk te groot. “Ook is er een hele grote kans dat de placenta door de baarmoederwand heen groeit. Met alle risico’s van dien”, aldus gynaecoloog Huirne. Om zeker te weten dat het vruchtje op de juiste plek zit, raden artsen aan om bij een zwangerschap met een niche een vroege echo te maken.
Behandeling van een niche
Er zijn verschillende mogelijkheden voor de behandeling van een niche. Of en welke behandeling het beste is, hangt af van de klachten, kinderwens en echobevindingen. Soms schrijft de gynaecoloog de pil of een spiraal voor. Dat helpt vaak om de spotting te stoppen of te verminderen, maar gaat niet samen met een actuele wens voor een volgend kindje.
Nicheoperatie
Zijn hormonen geen optie of helpen ze niet voldoende? Dan is het ook mogelijk om de niche operatief te behandelen. Er zijn twee soorten nicheoperaties:
Operatie via de vagina: hysteroscopische nicheresectie
Kleine niches kunnen behandeld worden via de vagina. Dit is een kleine ingreep, waarbij de vrouw vaak dezelfde dag weer naar huis mag. Nadeel van deze ingreep is dat de niche groter kan worden. Daarom is deze ingreep vooral geschikt voor vrouwen zonder kinderwens. En met alleen bloedingsklachten.
Kijkoperatie: laparoscopische nicheresectie
Grotere niches kunnen via de buikwand worden behandeld. De chirurg snijdt het afwijkende deel er volledig uit en hecht de baarmoederwanden weer stevig aan elkaar vast. Het herstel van deze operatie duurt ongeveer 4 tot 6 weken. Daarna mag de vrouw 6 maanden niet zwanger worden. Bij 5 tot 10 procent van de vrouwen blijft de niche even groot als hij was voor de ingreep. “Bij de meeste vrouwen werkt een operatie goed”, vertelt gynaecoloog Judith Huirne. “De behandeling geeft bij 80% van de vrouwen een afname van bloedingsklachten en deels van pijnklachten. We weten nog niet precies het effect op de kans om zwanger te worden. Om dit uit te zoeken voeren we de behandeling alleen nog maar uit in onderzoeksverband.”
Baarmoeder
Wanneer er geen kinderwens meer is, de niche voor veel klachten zorgt en hormonen niet (meer) wenselijk zijn, is het verwijderen van de baarmoeder een mogelijkheid. Dit vindt plaats door middel van een kijkoperatie. Na de ingreep heeft de vrouw geen menstruaties meer. En vermindert of stopt het de pijnklachten. Het nadeel is dat zij een operatie moet ondergaan met een hersteltijd van 4 tot 6 weken. Tot 6 weken na de ingreep mag er geen gemeenschap plaatsvinden. De eierstokken worden niet verwijderd. Een vrouw komt door de operatie dus niet in de overgang.
Meer weten over de rol van een niche bij zwanger worden of tijdens de zwangerschap? Lees de uitgebreide folder van het Amsterdam UMC.
Bronnen
https://www.amc.nl/
https://research.vu.nl/
https://academic.oup.com/
https://www.ntvg.nl/
Prof. dr. Huirne