Ruggenprik

Leestijd: 2 minuten

Bij een keizersnede kiest de anesthesist vaak voor een plaatselijke verdoving in de vorm van een ruggenprik. De ruggenprik verdooft de buik, het onderlichaam en de benen. De moeder voelt haar onderlichaam niet meer, maar maakt de geboorte van de baby wel bewust mee.

Wat is een ruggenprik?

Zoals de naam al doet vermoeden is een ruggenprik een prik in je rug. Een injectie dichtbij de wervelkolom. Er bestaan drie varianten: spinale ruggenprik, epidurale ruggenprik en de gecombineerde spinale-epidurale ruggenprik.

Spinale ruggenprik

Bij een geplande keizersnede krijgt de moeder vaak een spinale ruggenprik. De anesthesist spuit het verdovingsmiddel in de rug. Tussen twee werveluitsteeksels. Deze methode werkt snel en er is maar een kleine dosis nodig. Heeft de moeder tijdens de vaginale bevalling geen ruggenprik gekregen? Dan kiest de anesthesist ook vaak voor de spinale ruggenprik bij een ongeplande keizersnede.

Epidurale ruggenprik

Bij een epidurale ruggenprik brengt de anesthesist een dun plastic buisje aan. Vlakbij de zenuwen in de wervelkolom. Via dit buisje komt het verdovingsmiddel het lichaam in. Het middel verdooft de zenuwen. Tijdens een vaginale bevalling kan de moeder een epidurale ruggenprik aanvragen. Bij pijn tijdens de weeën. Het verdovingsmiddel is in dat geval een zwakke concentratie voor plaatselijke verdoving en een sterke pijnstiller. Blijkt vaginaal bevallen niet mogelijk en is een ongeplande keizersnede nodig? Dan vult de anesthesist de verdoving aan via het eerder geplaatste plastic buisje. Een sterkere concentratie van het verdovingsmiddel wordt toegediend.

Spinaal of epiduraal

Bij een epidurale ruggenprik gebruikt de anesthesist een hogere dosis, dan bij een spinale ruggenprik. Bij een epidurale ruggenprik duurt het langer voordat deze volledig werkt én weer is uitgewerkt. Hoe lang het precies werkt verschilt per persoon.

Wil jij je voorbereiden op een ruggenprik en de rest van de keizersnede? In de online leeromgeving krijg je toegang tot veel extra informatie.

Bronnen
https://www.cwz.nl/
https://www.erasmusmc.nl/
https://ww.umcutrecht.nl/
https://www.antoniusziekenhuis.nl/


Moeder krijgt ruggenprik bij keizersnede.


Bereid je voor

Voorbereiden op een keizersnede

Ga je bevallen? Bereid je dan ook voor op een keizersnede. Een goede voorbereiding draagt bij aan een positieve ervaring. Professionals binnen de geboortezorg helpen je op weg. Ze bereiden je beknopt voor op een ongeplande keizersnede, advies voor je bevalplan en nog veel meer!

Herstellen van een keizersnede

Ben jij pas bevallen door middel van een  keizersnede? Wil je weer jezelf worden, bewegen en de geboorte verwerken? Professionals uit de geboortezorg helpen je met praktische hersteloefeningen en het verwerken van de bijzondere dag.

Voorbereiden op een geplande keizersnede

Wil je weten wat handig is om te bespreken met de gynaecoloog? Hoe je moet voeden met een buikwond? Of wat niet mag ontbreken in je ziekenhuiskoffer? Professionals uit de geboortezorg nemen je mee. Van A tot Z weet je straks wat er gaat gebeuren. Plus 70 tips van ervaren ouders die jou zijn voorgegaan!