Wat zijn de risico’s?

Leestijd: 3 minuten

Een keizersnede is een zware buikoperatie en brengt risico’s met zich mee. De operatie wordt dan ook alleen uitgevoerd als een vaginale bevalling niet mogelijk of te gevaarlijk is voor de moeder of de baby. Ernstige problemen of complicaties zijn gelukkig zeldzaam. Zeker als de moeder gezond is.

Risico’s baby

Een vaginale geboorte draagt bij aan het kwijtraken van vruchtwater uit de longen van de baby. Bij een keizersnede perst de baby het vocht niet uit de longen. Dit kan problemen geven bij de ademhaling. Als het nodig is krijgt de baby hulp door middel van beademingsapparatuur. Soms heeft een baby extra hulp nodig. Hij of zij blijft enkele dagen aan de monitor of een opname op de intensive care is nodig. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter het risico op problemen bij ademhaling. Als het de gezondheid van de moeder en baby toelaat, vindt een geplande keizersnede daarom pas na 39 weken plaats. Ook dan komen ademhalingsproblemen nog bij 3 op de 1000 kinderen voor.

Complicaties moeder

Een complicatie die vaker voorkomt bij een keizersnede is:

∙ Bloedarmoede

Weinig voorkomende complicaties bij een keizersnede zijn:

∙ Infectie van de wond

∙ Blaasontsteking

Een aantal complicaties na een keizersnede zijn zeldzaam, zoals:

∙ Trombose

∙ Bloeduitstorting in de wond

∙ Nabloeding in de buik

∙ Beschadiging van de blaas of darmen

Wil je meer weten over de risico’s van de verdoving? Lees dan wat een algehele narcose of ruggenprik inhoudt en welke risico’s hierbij komen kijken.

Niche

Een niche is een inkeping of holte in de baarmoeder. Deze kan ontstaan op de plek van het litteken. Een niche kan pijnklachten geven en kan zorgen voor complicaties tijdens een volgende zwangerschap. Of een niche mogelijk zorgt voor vruchtbaarheidsproblemen, wordt onderzocht.

Volgende zwangerschap

Gynaecologen adviseren om na een keizersnede minimaal 6 tot 12 maanden te wachten met een volgende zwangerschap. Het litteken heeft dan voldoende tijd om te herstellen. Alle volgende bevallingen vinden plaats in het ziekenhuis. Onder leiding van een gynaecoloog. Er bestaat namelijk een kleine kans dat het litteken gaat scheuren bij een volgende bevalling. Ook is er een kleine kans dat tijdens de volgende zwangerschap de placenta ingroeit in het litteken. Dit kan na de bevalling leiden tot veel bloedverlies. Soms moet dan de baarmoeder verwijderd worden.

Mentaal

Alle ouders beleven een keizersnede anders. Sommigen ervaren teleurstelling, omdat een natuurlijke bevalling niet gelukt is. Anderen zijn juist opgelucht. Voor hen voelt het als een verademing dat ze niet natuurlijk hoefden te bevallen.

Wel of niet gepland, het verloop van de operatie, verwachtingen en het type verdoving zijn allemaal factoren die meespelen bij hoe ouders terugkijken op de keizersnede. Het is wetenschappelijk bewezen dat een gezonde voorbereiding bijdraagt aan een positieve ervaring. Wil jij je voorbereiden op een keizersnede? In de online leeromgeving bereiden professionals uit de geboortezorg je voor op een geplande óf ongeplande keizersnede. Je vindt er een (korte) cursus, praktische lifehacks en nog veel meer!

Bronnen
https://deverloskundige.nl/
https://www.isala.nl/
https://www.radboudumc.nl/
https://www.degynaecoloog.nl/
https://www.umcg.nl/
https://www.amc.nl/
https://www.vu.nl/

Bereid je voor

Voorbereiden op een keizersnede

Ga je bevallen? Bereid je dan ook voor op een keizersnede. Een goede voorbereiding draagt bij aan een positieve ervaring. Professionals binnen de geboortezorg helpen je op weg. Ze bereiden je beknopt voor op een ongeplande keizersnede, advies voor je bevalplan en nog veel meer!

Herstellen van een keizersnede

Ben jij pas bevallen door middel van een  keizersnede? Wil je weer jezelf worden, bewegen en de geboorte verwerken? Professionals uit de geboortezorg helpen je met praktische hersteloefeningen en het verwerken van de bijzondere dag.

Voorbereiden op een geplande keizersnede

Wil je weten wat handig is om te bespreken met de gynaecoloog? Hoe je moet voeden met een buikwond? Of wat niet mag ontbreken in je ziekenhuiskoffer? Professionals uit de geboortezorg nemen je mee. Van A tot Z weet je straks wat er gaat gebeuren. Plus 100 tips van ervaren ouders die jou zijn voorgegaan!