Wat is een gentle sectio?

Leestijd: 3 minuten

Een gentle sectio wordt ook wel een ‘natuurlijke keizersnede’ genoemd. De geboorte van de baby verloopt zo natuurlijk mogelijk. Daarbij probeert het operatieteam moeder en kind niet te scheiden na de geboorte.

Het belangrijkste kenmerk van deze methode is huid-op-huidcontact. De baby wordt na de geboorte zo snel mogelijk op de borst van de moeder gelegd. Als het de gezondheid toelaat blijft hij of zij daar zo lang mogelijk. Dit komt de hechting ten goede en brengt de borstvoeding op gang.

Verschil met andere keizersnede

Een gentle sectio is een methode. Een manier waarop gynaecologen de operatie uitvoeren en de baby op de wereld komt. Een geplande keizersnede kan ook gewoon een geplande keizersnede zijn. Het is niet per definitie een gentle sectio. Niet alle ziekenhuizen bieden deze methode aan. De wens is van tevoren besproken met de gynaecoloog. Een gentle sectio vraag namelijk extra voorbereidingen. Waaronder meer personeel op de operatiekamer.


Bij een spoedkeizersnede is er geen tijd om deze extra personeelsleden op te roepen. Daarbij dringt de tijd en is een complete gentle sectio geen optie. De mate van spoed en gezondheid van beiden bepalen of onderdelen van de gentle sectio toch mogelijk zijn. Bijvoorbeeld snel huid-op-huidcontact na de geboorte.

Kenmerken van een gentle sectio

In elk ziekenhuis is een gentle sectio net weer anders. Soms houdt het alleen in dat ze streven naar snel huid-op-huidcontact. In een ander ziekenhuis doen ze dit ook, maar kijken ouders ook mee met de geboorte, dimmen ze de lichten en is er rust in de operatiekamer. Vraag van tevoren wat een gentle sectio in jouw ziekhuis betekent.

Altijd

Huid-op-huidcontact

Als het de gezondheid van moeder en kind toelaat vindt er snel huid-op-huidcontact plaats. De baby krijgt een warme doek over zich heen en een muts op om warm te blijven.

Bij elkaar blijven

Het personeel streeft ernaar moeder, kind en partner niet te scheiden.

Vaak

Meekijken tijdens de geboorte

De moeder en partner kijken alleen mee tijdens de daadwerkelijke geboorte. Het eerste en laatste deel van de operatie niet. Het is niet eng, doordat de wond niet zichtbaar is. In sommige ziekenhuizen kijk je mee via een camera. In andere ziekenhuizen is het een doorzichtig scherm of folie ter hoogte van de borst van de moeder.

Soms

De baby kruipt langzaam uit de baarmoeder

De gynaecoloog laat de baby langzaam en deels op eigen kracht uit de baarmoeder ‘kruipen’. Een natuurlijke bevalling wordt hiermee nagebootst. De baby ontplooit hierdoor zijn of haar longen beter. Ook went de baby aan de grote verandering in de omgeving.

Navelstreng uit laten kloppen

Soms is het mogelijk om de navelstreng uit te laten kloppen. Het navelstrengbloed loopt dan terug naar de baby. Gezien de temperatuur in de operatiekamer mag dit niet te lang duren.

∙ Aangename temperatuur operatiekamer

De temperatuur in de operatiekamer is aangenamer dan bij een normale keizersnede. Dit voorkomt een groot temperatuurverschil voor de baby. In de baarmoeder is het namelijk gemiddeld 37 graden.

Weinig omgevingsgeluid

Er is zo min mogelijk omgevingsgeluid. De overgang vanuit de stille baarmoeder is hierdoor minder groot. Mogelijk hoort de baby als eerste de stem van zijn of haar ouders.

Gedimde lichten

De lichten zijn gedimd. Hierdoor is de overgang vanuit de donkere baarmoeder minder groot.

Bijna nooit

∙ Eigen muziek

Heel soms bepalen moeder en partner de achtergrondmuziek voor tijdens de operatie.

Baby zelf aanpakken

Bij nog maar een aantal ziekenhuizen is het mogelijk om als moeder zelf de baby tijdens de geboorte aan te pakken.

Voorbereiden

Geef van tevoren aan bij de gynaecoloog of een gentle sectio gewenst is. Bereid het gesprek voor met een geboortewens. Schrijf hierin jullie wensen op. Let op: wensen zijn geen eisen. De gezondheid van moeder en kind gaat altijd voor. Bespreek jullie wensen met de gynaecoloog. Hoor wat er wel en niet mogelijk is en waarom. Kan de gynaecoloog zich totaal niet vinden in jouw wensen en dit niet beargumenteren? Wijk dan uit naar een ander ziekenhuis voor een tweede gesprek.

In de online leeromgeving krijg je toegang tot veel extra informatie. Bijvoorbeeld hulp bij het gesprek met de gynaecoloog, het schrijven van jouw geboortewens en nog veel meer!

Bronnen
https://www.nvog.nl/
https://www.mst.nl/
https://www.tjongerschans.nl/
https://www.gynaecologie.mumc.nl/
https://www.uza.be/

Baby ‘kruipt’ met een beetje hulp uit de baarmoeder.

Bereid je voor

Voorbereiden op een keizersnede

Ga je bevallen? Bereid je dan ook voor op een keizersnede. Een goede voorbereiding draagt bij aan een positieve ervaring. Professionals binnen de geboortezorg helpen je op weg. Ze bereiden je beknopt voor op een ongeplande keizersnede, advies voor je bevalplan en nog veel meer!

Herstellen van een keizersnede

Ben jij pas bevallen door middel van een  keizersnede? Wil je weer jezelf worden, bewegen en de geboorte verwerken? Professionals uit de geboortezorg helpen je met praktische hersteloefeningen en het verwerken van de bijzondere dag.

Voorbereiden op een geplande keizersnede

Wil je weten wat handig is om te bespreken met de gynaecoloog? Hoe je moet voeden met een buikwond? Of wat niet mag ontbreken in je ziekenhuiskoffer? Professionals uit de geboortezorg nemen je mee. Van A tot Z weet je straks wat er gaat gebeuren. Plus 70 tips van ervaren ouders die jou zijn voorgegaan!